Podcastwedstrijd

De Historische Vereniging Hardenberg bestaat 1 januari 2024 veertig jaar. Dat willen we het hele jaar door vieren met bijzondere activiteiten. Eentje is:

Een podcastwedstrij over Hardenberg & de Tweede Wereldoorlog voor scholieren.

Wat is de bedoeling?

Vertel een verhaal over de Tweede Wereldoorlog waarin Hardenberg een rol speelt. Of laat dat vertellen. Je kunt ook een tafelgesprek houden over het onderwerp, of iemand interviewen die in Hardenberg de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.
Gebruikt je gast, je verteller of jouw geïnterviewde streektaal? Geen probleem, een podcast in het Sallands dialect is misschien nog wel oorspronkelijker of oprechter dan eentje in het ABN. Authentieker, noemt men dat.

In een handleiding voor het maken van podcasts staat dat het maken uit drie onderdelen bestaat: de voorbereiding, de opname en de montage.
Die handleiding is bestemd voor leerkrachten, maar je kunt hem zelf ook gebruiken, net als de sjablonen voor leerlingen over verschillende soorten podcasts die je kunnen helpen tijdens je voorbereiding en de affiche met de bouwstenen van een podcast.
Je vindt de handleiding, sjablonen en affiche als pdf op:
Nieuws In De Klas

Het grote struikelblok bij een podcast die niet in een studio met professionele apparatuur is gemaakt is de kwaliteit van het geluid. Besteed daar extra aandacht aan.
Of de podcast gaat over de Joden in Hardenberg, de Duitse inval, verzetswerk, het dagelijks leven onder de bezetting of de bevrijding bepaal je zelf.

Wat wordt van jou (of van jouw groepje) verwacht:
1. een podcast die minimaal 5 minuten duurt
2. de binding van de Tweede Wereldoorlog met Hardenberg moet duidelijk zijn

Stuur de podcast vóór 1 februari 2024 via WeTransfer naar podcast@hdbg.nl of lever hem in op een usb-stick (die krijg je uiteraard retour) bij het Infocentrum van de Historische Vereniging Hardenberg aan het Wilhelminaplein in Hardenberg. De namen van de podscastmakers moeten meegestuurd worden.
Een vakkundige jury zal bepalen wat volgens de juryleden de beste, mooiste, pakkendste podcast is. Voor de winnaar ligt een bedrag van 50 euro klaar.

Alle podcasts worden in de loop van 2024 gepubliceerd via de website van de historische vereniging. Wanneer deelnemers hun podcast inzenden, gaan ze er automatisch mee akkoord dat hun podcast gepubliceerd kan worden.