Ineke den Hollander

Een schricklijck Jaer

Donderdag 17 november in het LOC+ in Hardenberg, ingang Sportlaan.

Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

Gratis entree, zowel voor leden als niet-leden.

In de lezing Een Schricklijck Jaer vertelt kunsthistoricus Ineke den Hollander over de oorlog van 1672 in het noordoostelijk deel van de Republiek.

De oorlog begint in juni als het enorme Franse leger ons land binnenvalt en de bisschoppen van Münster en Keulen zich daarbij aansluiten. Na hun triomftocht langs de Overijsselse vestingsteden, die als rijpe appels in handen van de bisschoppen vallen, volgt begin juli de aanval op Coevorden. Ook die ‘onneembare’ vesting valt binnen tien dagen.

Maar dan keert het tij voor de bisschoppen. De stad Groningen houdt stand, ondanks de enorme bommenregen van de bisschop van Munster, die juist bij dat beleg zijn bijnaam ‘Bommen Berend’ opdoet. Aan het einde van het jaar 1672 volgt de herovering van Coevorden, een spannend verhaal dat de geschiedenis ingaat als “De verrassing van Coevorden”.