Grensland Bevrijdingsroute

Door samenwerking van diverse personen uit Hardenberg, Bergentheim, Mariënberg, Bruchterveld, Kloosterhaar, Sibculo en Langeveen is een permanente fietsroute met de titel “Grensland Bevrijdingsroute” gemaakt.

De hoofdroute (circa 55 km) gaat via fietsknooppunten langs alle genoemde plaatsen. Onderweg zult u veel historische plekken zien, met daarbij uitleg door middel van posters en filmpjes via QR codes. Bij de opstappunten (in elk deelnemende plaats is er eentje) zijn tegen een kleine vergoeding boekjes te koop met daarin alle historische plekken tot in detail beschreven. Ook na 5 mei.

Naast de hoofdroutes zijn er ook kleinere sub-routes. Hardenberg, met opstappunt museum ’t Stadhuus, heeft twee sub-routes, die zowel wandelend als fietsend gedaan kunnen worden.

Alle routes zijn bedoeld voor fietsers, maar ze kunnen desnoods ook met auto worden verreden (soms op eigen inzicht beetje omrijden i.v.m. gebruik fietspaden).

De Grensland Bevrijdingsroute wordt in Hardenberg op 5 mei feestelijke geopend bij museum ’t Stadhuus aan de Voorstraat. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn in het museum de uitgebreide routeboekjes verkrijgbaar voor 2 euro per stuk.

Monumentendag 2025

De Historische Vereniging Hardenberg zorgt voor een volle agenda op zaterdag 13 september. Van 10.00 tot 16.00 uur staat tijdens de Nationale Monumentendag, de Nationale Orgeldag en de Overijsselse Molendag een keur aan activiteiten op het programma. De toren van de Stephanuskerk kan beklommen worden en in de kerk zelf bespelen vijf organisten om beurten het monumentale Scheuerorgel.

Vanuit het haventje varen boten van de watersportvereniging Hardenberg naar natuurcentrum De Koppel, waar ook activiteiten plaatsvinden. Dat is ook het einddoel van de koetsjes van menvereniging Harp. Zij rijden vanaf het Wilhelminaplein langs de Oelemölle naar de Koppel en terug. In de stadskorenmolen Oelemölle zijn molenaars en vrijwilligers aanwezig om over de werking van de molen te vertellen, buiten zijn pannenkoekenbakkers aan het werk en tonen handwerkers hoe ze stoelen matten, midwinterhoorns maken en geveltekens zagen.
In de buurt van De Koppel bevindt zich de werf voor de bouw van Vechtzomp Stad-Hardenberg. De bouwers laten tijdens een Open Dag zien hoever de bouw is gevorderd.

De historische vereniging is zelf aanwezig op het Wilhelminaplein en bij museum ’t Stadhuus met kramen over archeologie en met boeken. Het museum is net als alle andere dagen gratis toegankelijk.

Historisch Infocentrum en omgeving
Wilhelminaplein 3a, Hardenberg

Kiekdagen

De Historische Vereniging Hardenberg houdt vrijdag 27 en zaterdag 28 december haar traditionele Kiekdagen. De werkgroep Fotoherkenning heeft beide dagen in het Historisch Infocentrum aan het Wilhelminaplein in Hardenberg een expositie ingericht met oude foto’s uit de regio.

Van een aantal foto’s is niet bekend waar ze zijn genomen. Daarnaast missen soms namen van afgebeelde personen. De bezoekers van de Kiekdagen worden uitgedaagd zoveel mogelijk ontbrekende gegevens te vermelden. Dat kan op beide dagen tussen 10.00 en 16.30 uur.

Tijdens de Kiekdagen is het ook mogelijk de Boekenmarkt te bezoeken. Er zijn tweedehands boeken te koop, maar ook nieuwe boeken tegen een fractie van de oorspronkelijke nieuwprijs. Wie nog exemplaren mist van het tijdschrift Rondom den Herdenbergh of benieuwd is naar exemplaren van 30 jaar geleden kan daarvoor ook terecht op de Boekenmarkt. De toegang is gratis, de koffie staat klaar.