Open Monumentendag 2023

Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. Daartoe horen bijvoorbeeld het ambacht van molenaar, het bakken van pannenkoeken, Palmpasenoptochten, Indische rijsttafels, midwinterhoorns en fanfares.

De Historische Vereniging Hardenberg e.o. heeft voor zaterdag 9 september samen met anderen een afwisselend programma samengesteld. Onder meer in en rond de stadskorenmolen De Oelemölle aan het Molenplein.

Oelemölle
In de molen zijn uiteraard de molenaars aanwezig en kan de expositie Tekens van verre worden bezocht, buiten de molen zal Jan Ranter geveltekens maken, Jasper Nijman laat zien hoe je een midwinterhoorn maakt en de dames van de CPV Mariënberg bakken pannenkoeken.
Er is koffie, thee en frisdrank te koop en de voorraad kruidkoekmeel en pannenkoekmeel kan aangevuld worden.

Wilhelminaplein
Het andere gedeelte van de Open Monumentendag vindt plaats rond het Wilhelminaplein. Museum ’t Stadhuus en het Historisch Infocentrum zijn geopend, vanaf het plein start een pendeldienst van menvereniging HARP naar de molen en verder naar natuurcentrum De Koppel, in de Stephanuskerk kan de toren beklommen worden en bespelen vanaf 11.00 uur vijf organisten elk een uur het historische Scheuerorgel, de archeologiewerkgroep laat zich zien, er staat een boekenkraam en vanaf het haventje varen boten van watersportvereniging Hardenberg een pendeldienst naar De Koppel.

De Open Monumentendag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. U bent van harte welkom.